Svjetski dan artritisa 12. i 13. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana artritisa, 12. i 13. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu, Udruga Remisija organizira prikupljanje potpisa podrške punoj primjeni registra oboljelih od upalnih reumatskih bolesti. Podršku Udruzi Remisija svojim prisustvom u nedjelju u 12 sati pružit će i predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, kao i ministar zdravlja Siniša Varga, dok će u ponedjeljak svoj potpis dati i mnoge poznate osobe iz javnog života, na čelu s Barbarom Kolar, koja je ovu inicijativu podržala i putem video svjedočanstva „Vraćen život“.

U nedjelju u 13.00 sati održat će se i snimanje milenijske fotografije „Maši za artritis“ u suradnji s fotografom Šimom Strikomanom, kako bi se ukazalo na probleme oboljelih kojima ponekad i jedan mali zamah predstavlja veliki napor.

Udruga Remisija zalaže se za bolju dostupnost biološke terapije osobama oboljelim od upalnih reumatskih bolest, s ciljem bržeg povratka u normalan život. Ovom inicijativom žele povećati broj pacijenata koji primaju prijeko potrebnu biološku terapiju te osvijestiti sve uključene o važnosti upisa oboljelih u registar i njegove pune primjene.

Registar oboljelih od upalnih reumatskih bolesti popunjavaju licencirani reumatolozi u reumatološkim ambulantama u Hrvatskoj. Uvjete za biološku terapiju u Hrvatskoj trenutno ispunjava 7780 oboljelih, no zbog financijskih ograničenja unutar bolničkih sustava, biološku terapiju prima njih samo 1000. Konzistentnim upisom podataka u registar dobiva se stvarna slika o bolesnicima i njihovim potrebama na razini cijele zemlje što dozvoljava utemeljeno planiranje financijskih sredstava za lijekove i druge oblike liječenja.

Svoj glas za punu primjenu registra na web stranicama Udruge Remisija svojim potpisom u tjedan dana dalo je više od 550 osoba, a svi koji to žele još uvijek to mogu učiniti putem linka: http://remisija.hr/vas-glas-za-punu-primjenu-registra-2/