Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronična upalna reumatska bolest. Glavno i prepoznatljivo obilježje bolesti jesu otekline i bolovi zglobova na rukama i nogama. Otekline zglobova posljedica su upalnog procesa. Uzrok upalnog procesa još uvijek nije poznat, no posljednjih je desetak godina postignut veliki napredak u razjašnjavanju uzroka bolesti i mehanizama razvija bolesti.

Bolest najčešće počinje polagano, a bolesnik se žali na jutarnju zakočenost pojedinih zglobova. Neki bolesnici ovu pojavu opisuju kao ukočenost (treba im  vrijeme da se razgibaju), neki kao zamrznutost (treba im vrijeme da se odmrznu!). Poneki spominju samo nespretnost pri uobičajenim svakodnevnim radnjama ujutro nakon buđenja – ne mogu primiti četkicu za zube ili češalj, ne mogu zakopčati dugmad (osobito sitnije dugmiće), žene ne mogu zakopčati grudnjak na leđima, ne mogu narezati kruh ili otvoriti prethodno neotvaranu bocu, ne mogu se potpisati. Ukočenost zglobova tipično se pojavljuje nakon razdoblja mirovanja. Najčešće je to ujutro nakon spavanja, no pojavljuje se i nakon duljeg sjedenja (primjerice dulja vožnja automobilom). U neliječenih se bolesnika razdoblje zakočenosti produžava, pa može trajati od pola sata pa sve do nekoliko sati. Nakon popuštanja ukočenosti bolesnik se može normalno služiti zglobovima, odnosno, može obaviti bez većih poteškoća sve gore spomenute radnje.

Bolovi i otekline zglobova sljedeće su obilježje bolesti. Zglobovi su vidljivo otečeni, bole na dodir i prilikom pokreta, a mogu biti spontano bolni. Vrlo često su otečeni zglobovi topliji od normalne kože i  ponekad su crveni. Otečeni zglobovi su jako bolni, pa ponekad blagi dodir može bolesniku uzrokovati dodatno pojačavanje boli. Zbog izraženih bolova je opseg pokreta bolesnika ograničen, jer svaki pokret može izazvati pojačavanje još jaču bol. Najčešće su zahvaćeni zglobovi na šakama i zapešću te stopalima i gležnjevima. Koljena, laktovi i ramena su također često zahvaćeni, a zglob kuka je vrlo rijetko zahvaćen u reumatoidnom artritisu.

U onih bolesnika koji se ne liječe ili onih koji imaju tešku bolest otpornu na liječenje upala i oteklina zglobova završava deformacijama zglobova. Deformacije zglobova posljedica su upalnog procesa koji oštećuje zglobnu hrskavicu i kost koja se nalazi ispod hrskavice. Hrskavica koja je jednom oštećena zbog upalnog procesa ne može se više obnoviti pa je zato važno na vrijeme prepoznati bolest i spriječiti deformacije. Deformirani zglobovi su iskrivljeni i stoga su funkcionalno manje vrijedni.

Simptomi bolesti se mogu pojavljivati “na mahove”, odnosno mogu se izmjenjivati razdoblja bez tegoba (oteklina i bolova), s akutnim razdobljima obilježenim jakim bolovima, upalom i oteklinama zglobova.

Reumatoidni artritis je kronična upalna reumatska bolest. Nasuprot proširenom uvjerenju među medicinskim laicima, reumatoidni artritis nije samo bolest zglobova nego o bolest cijelog organizma (takozvana sustavna bolest). Bolest je uglavnom najočitija na zglobovima, no promjene mogu biti prisutne na koži i potkožnom tkivu, mišićima, očima, plućima, srcu, krvnim žilama te rijetko na bubrezima. Zbog kronične  reumatske upale razvija se anemija (slabokrvnost).

Veliki broj bolesnika žali se na nespecifične tegobe poput umora koji nije razmjeran naporima, gubitak teka i tjelesne težine. Neki bolesnici zbog bolova imaju loš san. Jedan dio bolesnika ima povišenu temperaturu.

Bolest se može pojaviti u bilo životnoj dobi. Najčešće se pojavljuje u mlađoj srednjoj dobi (između 20-te i 40-te godine). Češća je u žena. Vrijeme pojavljivanja bolesti, intenzitet bolesti i stupanj funkcionalne nesposobnosti (invaliditeta) razlikuju se od bolesnika do bolesnika i potrebno je učiniti preciznu individualnu obradu svakog pojedinog bolesnika.