Hvala što podržavate naša nastojanja da biološka terapija postane dostupna svim oboljelima

Poštovani,
zahvaljujemo Vam što ste posjetili stranicu naše Udruge REMISIJA. Ovogodišnja akcija „Vratili smo se“ bila je svojevrsni nastavak prošlogodišnje akcije „Vraćen život“. Ovim se putem želimo zahvaliti svima koji su aktivno sudjelovali u akciji i podržali naša nastojanja da se biološka terapija učini dostupnom svim oboljelima, a posebno našim članovima koji su imali snage podijeliti svoju intimnu priču s javnošću. Mirjana, Romana i Igore, hvala vam!

Osim njih, tu su i oboljeli koji se nalaze na biološkoj terapiji i članovi njihovih obitelji, prijatelji i kolege iz radnog okruženja, koji su sudjelovali u našoj online anketi u kojoj smo željeli ispitati stavove o korisnosti biološke terapije.

Izuzetno zahvaljujemo i medijima koji su nas pratili tijekom listopada, što je nakon naših silnih napora tijekom godina potvrda da su prepoznati značaj i korisnost biološke terapije , kako za same oboljele tako i za njihove obitelji, njihovu radnu aktivnost i konačno – društvo u cjelini.

Rezultate ankete, koji su nastali učestvovanjem naših članova i njihovih obitelji i prijatelja, mediji su vjerno i zorno pratili i prenosili, što je dodatna potvrda da Udruga Remisija nastupa sa stvarnim rezultatima, transparentnim podacima, svakako ciljano i konkretno.

Nadamo se da će naše dosadašnje akcije, a posebno ova posljednja, imati utjecaja na HZZO i Ministarstvo zdravlja, kao nositelje zdravstvene politike u Republici Hrvatskoj, posebice nakon upravo zaprimljenog zaključka Pučke pravobraniteljice. Spomenuti zaključak ističe da su oboljeli od upalnih reumatskih bolesti, u odnosu na neke druge korisnike terapija koje se također nalaze na Listi skupih lijekova, diskriminirani time što njihovo liječenje biološkom terapijom prvu godinu troškovno pada na teret bolničkog proračuna. Drugim riječima, svim korisnicima terapije s Liste skupih lijekova ova terapija nije dostupna na isti način. Nekima je dostupna u istom trenutku čim je indicirana, izravno s Liste skupih lijekova, a upalnim reumatskim bolestima tek nakon godine dana liječenja o teret bolničkog proračuna, što predstavlja usko grlo za uključivanje novih pacijenata u proces liječenja biološkom terapijom.

U tom smislu HZZO-u i MZ-u upućena je preporuka da biološku terapiju za naše indikacije bolesti učine jednako dostupnom kao i drugim korisnicima terapije s Liste skupih lijekova, uz naglasak da isto predvide u planiranju financijskih sredstava za nadolazeću godinu.

Kroz poduzete akcije upravo su se i isticala ova upiranja Udruge Remisija budući da se radi o preduvjetu za povratak oboljelih u društvo i radni proces. Stoga, pozivamo sve oboljele koji već jesu kandidati za biološku terapiju, a ista im nije dostupna zbog financijskih ograničenja, da se slobodno i bez ustručavanja obrate Udruzi REMISIJA sa svojim problemom, a sve kako bismo HZZO-u zajednički uputili prikupljene pritužbe oboljelih kojima biološka terapija još nije dostupna.

Obratiti nam se možete e-poštom ili pismom, sa svim svojim podacima i kontaktima, nakon čega ćemo Vas kontaktirati.

Hvala na vremenu koje ste proveli na našoj stranici

Nenad Horvat
Predsjednik udruge Remisija