Svjetski dan artritisa: 12. listopada 2022

Svjetski dan artritisa: 12. listopada 2022

Danas je 12. listopad, Svjetski dan artritisa, bolesti koja opterećuje veliki dio populacije globalno i u ovom trenutku bi bilo sasvim deplasirano pričati o samim upalnim reumatskim bolestima jer sve piše na našoj stranici.

Namjerno sam čekao kraj današnjeg dana, želio sam da mi se slegnu i dojmovi i emocije kojih ima napretek.

Prije 10, 11, 12 godina rekao bih: „Vidimo se na Cvjetnom“, jer smo tada na taj dan imali šator na Cvjetnom trgu u Zagrebu u kojem smo prikazivali naše filmove o životu s nekom od upalnih reumatskih bolesti, slike posljedica bolesti, a ispred dijelili materijale zainteresiranima.

Sve te naše akcije pokretali smo kako bismo u javnosti podigli svijest o upalnim reumatskim bolestima u koje spadaju Reumatoidni artritis – RA, Psorijatični artritis – PsA, Spondiloartritis SpA kao najznačajnije, a koju populaciju Udruga Remisija okuplja.

Postojao je još jedan, puno važniji razlog naših akcija, a pogotovo šatora baš na Cvjetnom trgu, a to je utjecaj na institucije sistema, u ovom slučaju HZZO kojem je Cvjetni „dvorište“, da biološku terapiju učini dostupnijom što većem broju oboljelih, ako ne i svima koji ju trebaju.

Veliki trud smo ulagali, zdušno zagovarali i objašnjavali tu potrebu, svi odreda koji smo bili angažirani, od Tonija, Jadranke, Silvije, Mare, Denisa, Ane, Petre i mnogih drugih kojima svima ovim putem javno zahvaljujem.

Jako dobro smo radili i plod našeg truda je da je biološka terapija za oboljele s našim indikacijama danas dostupna apsolutno svima i u tom segmentu više nema nikakvih poteškoća.

S vremenom smo počeli uključivati i mlade, jer bolest, pokazalo se, ne zahvaća više samo populaciju u starijoj dobi, već sve više i mladih, a tada su se uključile i Slađana i Sara, osnovali smo Remisiju za mlade, ušli u PARE i EULAR, hvala i Slađani i Sari na trudu i požrtvovnosti.

Naš Toni je učinio bezvremenske uspjehe s Thai chi vježbanjem, što nam je dalo i dodatni kredibilitet ozbiljnosti i brige prema oboljelima.

Danas više nemamo potrebe za takvim okupljanjima, postigli smo strašno puno i vrijeme je da se okrenemo drugim, do sada zapostavljenim potrebama oboljelih.

U tom smislu organiziramo ankete preko ove naše stranice, u doba pandemije smo imali zoom radionice, sve usmjereno na olakšavanje pozicije oboljelih u zdravstvenom sustavu.

Nastavit ćemo s time jer oboljeli preko udruga mogu saznati jako puno, a zato i postojimo.

Sve što smo postigli i postizali ne bi bilo moguće bez nesebične pomoći naših donatora, kojima se ovim putem zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji s nadom da ćemo tu suradnju nastaviti na našim novim projektima.

Na kraju, svim mojim i našim prijateljima i poznanicima u bilo kojem dijelu svijeta želim da ustraju u svojim naporima da svoju bolest učine što nevidljivijom za njih same.

Osnivač i predsjednik Remisije

Neno Horvat