Simptomi i znakovi

Liječnici razlikuju simptome i znakove bolesti. Simptomi su tegobe na koje se bolesnik žali i koje on primjećuje. Znakovi su pak promjene koje liječnik uočava prilikom pregleda. Tipični početni simptomi bolesti su zglobobolje i jutarnja zakočenost zglobova koja popušta razgibavanjem.

Bolesnik ima otečene i bolne zglobove.

Bolovi su uglavnom trajno prisutni, mogu biti pojačani prilikom pokreta. Bolovi ograničavaju opseg pokreta pa je bolesnik nesposoban obavljati neke uobičajene radnje iz svakodnevnog života. Zahvaćeni zglobovi mogu biti topliji od okoline, a koža iznad zglobova može biti crvena. Može biti zahvaćen bilo koji zglob – bilo koji mali zglob na šakama, laktovi, koljena, gležnjevi i stopala, kukovi. Bolesnik može imati bolove u leđima i u križima, osobito u području sakroilijakalnih zglobova. Za razliku od križobolje u bolesnika s ankilozantnim spondilitisom koji imaju obostranu križobolju, bolesnici s psorijatičnim artritisom češće imaju jednostranu križobolju.

Prilikom pregleda bolesnik javlja bol prilikom palpacije (ispipavanja) zahvaćenih zglobova. Osobito je bolan poprečni hvat – pokret poput rukovanja. Prilikom osnovnog pregleda liječnik treba ispitati bolnost poprečnog hvata na šakama i stopalima. Jedan od tipičnih nalaza u psorijatičnom artritisu jest zahvaćanje zgloba i mekih tkiva oko zgloba, što na prstima uvjetuje oteklinu cijelog prsta (lat. dactylitis). Uz to pregled treba obuhvatiti i hvatišta tetiva za kosti da bi se ustanovila njihova  eventualna zahvaćenost.

Za razliku od reumatoidnog artritisa, u bolesnika s psorijatičnim artritisom znatno je češće asimetrično zahvaćanje zglobova, što znači da ne moraju istodobno biti zahvaćeni istoimeni zglobovi na obje strane tijela. Bolovi u zglobovima, mišićima i tetivama su relativno česte tegobe u svakodnevnom životu. Dugotrajne i uporne tegobe trebaju pobuditi sumnju na kroničnu bolest u pozadini tegoba. Ako zglobobolja i križobolja, ukočenost i otekline zglobova traju nekoliko tjedana, onda svakako zaslužuju dijagnostičku obradu.

Uz zglobne tegobe u bolesnika sa psorijatičnim artritisom tipičan je nalaz kožnih promjena koje se najčešće pojavljuju prije zglobnih, što značajno olakšava dijagnozu. Bolesnici imaju bjelakste ljuskaste promjene na zacrvenjenoj koži. Ljuskice se mogu uočiti u vlasištu, na čelu, iza uški, na laktovima, koljenima i na donjem dijelu leđa. Neki bolesnici imaju promjene na noktima (nokti su slabije kakvoće, lako se mrve, na njima se mogu vidjeti točkice poput mrlja).

Dio bolesnika ima i druge tegobe koje su zajedničke velikom broju bolesnicima sa seronegativnim spondiloartritisima – upale očiju, crijevne poteškoće i slično.