Obilježavanje Svjetskog dana dječjeg artritisa – 19.10.2016.

U Hrvatskoj danas imamo oko 4000 djece oboljele od neke reumatske bolesti, a svake godine se otkrije oko 400 novooboljelih. Najčešća reumatska bolest kod djece je tzv. Juvenilni idiopatski artritis koji je u 20% slučajeva popraćen upalom očiju (uveitis) i koji se može pojaviti već u prvoj godini života.

Prema riječima prof. dr. sc. Marije Jelušić, voditeljice Referentnog centra za pedijatrijsku i adolescentnu reumatologiju Ministarstva zdravlja RH, glavni cilj liječenja djece oboljele od juvenilnog idiopatskog artritisa je postići remisiju bolesti, a to se može ostvariti liječenjem prema suvremenim terapijskim smjernicama Američkog reumatološkog društva i Europskog društva za pedijatrijsku reumatologiju koje kod najteže oboljele djece uključuje i primjenu biološke terapije. U liječenju i praćenju bolesnika sudjeluje multidisciplinarni tim koji uključuje pedijatra – pedijatrijskog imunoreumatologa, reumatološku sestru, fizijatra, radiologa, oftalmologa, psihologa, nutricionista, a neophodna je i suradnja roditelja. To je način na koji se oboljeloj djeci omogućava da odrastu bez posljedica karakterističnih za ovu bolest.

Kako bi obilježili ovogodišnji Svjetski dan dječjeg artritisa udruga oboljelih od reumatskih bolesti „Remisija“ odlučila je malim pacijentima pokloniti slikovnicu „Palac sim, palac tam“ u kojoj se progovara o ovom problemu na djeci prilagođen način.

Poklone su donijeli gospodin Nenad Horvat, predsjednik Udruge i nagrađivana autorica slikovnice, gospođa Silvija Šesto koja i sama boluje od reumatoidnog artritisa.

U ime Uprave KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo situacijom u liječenju malih pacijenata koji boluju od ove bolesti, jer bez obzira na izrazito visoku cijenu biološke terapije, niti jedno dijete kod nas na čeka na liječenje.