Funkcionalno liječenje

U ovaj oblik liječenja ubrajaju se dvije osnovne skupine postupaka. To su mjere i postupci fizikalne terapije te operativni kirurški postupci.

U postupke fizikalnog liječenja ubraja se primjena hladnih obloga na akutno zahvaćene bolne zglobove, mirovanje akutno zahvaćenih zglobova u položaju koji najmanje opterećuje zglob (takozvani rasteretni položaj). Mogu se primijeniti udlage za pojedine zglobove da bi se osigurao pravilan položaj što je osobito važno tijekom noći kada bolesnik ne može svjesno kontrolirati položaj svojih zglobova. U akutnoj fazi bolesti potrebno je mirovanje da se ne bi aktivnom pokretima pospješivao upalni proces koji bi doveo do daljnjeg oštećenja zglobne hrskavice. No, važno je naglasiti da se uz predugo mirovanje, osobito u neprikladnim položajima, mogu razviti deformacije – kontrakture ili ukočenja – pojedinih zglobova.

Nakon smirenja akutne upalne faze pristupa se aktivnijim postupcima fizikalne terapije, odnosno provodi se program vježbi medicinske gimnastike. Osnovni cilj ovog oblika liječenja jest osiguranje primjerenog opsega pokreta zglobova, povećanje mišićne mase i snage. Vježbe se provode pod nadzorom i uz pomoć fizioterapeuta. Nakon što bolesnici savladaju i nauče pojedine vježbe trebaju ih trajno provoditi dalje kuće (osim u akutnim fazama bolesti).

U primjeni korektivnih operativnih zahvata u bolesnika s RA postoje brojna oprečna mišljenja. To se poglavito odnosi na izbor vremena ugradnje zamjenskih umjetnih zglobova na mjesto razorenih i bolešću uništenih. Osim zamjene zglobova (ugradnje proteza) kirurškim postupcima mogu se ukloniti kontrakture (ukočenja) zglobova koje ograničavaju pokrete. Određenim se postupcima mogu otkloniti promjene na tetivama, kostima, hvatištima mišića i zglobnim ovojnicama.