Psorijatični artritis je kronična upalna reumatska bolest. Glavno i prepoznatljivo obilježje bolesti jesu otekline i bolovi zglobova na rukama i nogama te bolovi u križima. Bolesnici imaju kožne promjene tipične za psorijazu. Otekline zglobova posljedica su upalnog procesa. Uzrok upalnog procesa još uvijek nije poznat, no posljednjih je desetak godina postignut veliki napredak u razjašnjavanju uzroka bolesti i mehanizama razvoja bolesti.

Opširnije...

Liječnici razlikuju simptome i znakove bolesti. Simptomi su tegobe na koje se bolesnik žali i koje on primjećuje. Znakovi su pak promjene koje liječnik uočava prilikom pregleda. Tipični početni simptomi bolesti su zglobobolje i jutarnja zakočenost zglobova koja popušta razgibavanjem.

Opširnije...

Sumnju na psorijatični artritis postavlja uglavnom obiteljski liječnik nakon što mu se bolesnik požali na bolove u zglobovima i križobolju uz jutarnju zakočenost zglobova i križa. Sumnja na psorijatični artritis osobito je utemeljena ako je riječ o osobi koja ima kožnu psorijazu. Svaki dijagnostički postupak počinje razgovorom s bolesnikom (anamnezom) da bi se dobili podaci o tegobama – vremenu nastanka, trajanju i tipičnom načinu pojavljivanja, čimbenicima koji izazivaju nastanak tegoba.

Opširnije...
Back to top