Ankilozantni spondilitis (lat. spondylitis ankylosans) je kronična upalna reumatska bolest. Drugi naziv za ovu bolest je Bechterewljeva bolest (lat. morbus Bechterew). Riječ ankiloza znači ukočenje, a riječ spondilitis označava upalu kralježaka, odnosno kralježnice. Bolest se ubraja u skupinu bolesti koje se nazivaju seronegativnim spondiloartritisima.

Opširnije...

Liječnici razlikuju simptome i znakove bolesti. Simptomi bolesti su tegobe na koje se bolesnik žali i koje on primjećuje. Znakovi bolesti su pak promjene koje liječnik uočava prilikom pregleda. Tipični početni simptomi bolesti su jutarnja zakočenost u križima i/ili duž kralježnice, koja je ponekad praćena bolovima, a koja popušta razgibavanjem.

Opširnije...

Sumnju na ankilozantni spondilitis postavlja uglavnom obiteljski liječnik nakon što mu se bolesnik požali na bolove i jutarnju zakočenost u križima i/ili duž kralježnice. Svaki dijagnostički postupak počinje razgovorom s bolesnikom (anamnezom) da bi se dobili podaci o tegobama – vremenu nastanka, trajanju i tipičnom načinu pojavljivanja, čimbenicima koji izazivaju nastanak tegoba.

Opširnije...
Back to top