Bolesti

Reumatoidni artritis je kronična upalna reumatska bolest. Glavno i prepoznatljivo obilježje bolesti jesu otekline i bolovi zglobova na rukama i nogama. Otekline zglobova posljedica su upalnog procesa. Uzrok upalnog procesa još uvijek nije poznat, no posljednjih je desetak godina postignut veliki napredak u razjašnjavanju uzroka bolesti i mehanizama razvija bolesti.

Opširnije...

Liječnici razlikuju simptome i znakove bolesti. Simptomi su tegobe na koje se bolesnik žali i koje on primjećuje. Znakovi su pak promjene koje liječnik uočava prilikom pregleda. Tipični početni simptomi bolesti su bolovi i jutarnja zakočenost zglobova koja popušta razgibavanjem.

Opširnije...

Sumnju na reumatoidni artritis postavlja uglavnom obiteljski liječnik nakon što mu se bolesnik požali na bolove u zglobovima, jutarnju zakočenost zglobova. Svaki dijagnostički postupak počinje razgovorom s bolesnikom (anamnezom) da bi se dobili podaci o tegobama – vremenu nastanka, trajanju i tipičnom načinu pojavljivanja, čimbenicima koji izazivaju nastanak tegoba.

Opširnije...

Ankilozantni spondilitis (lat. spondylitis ankylosans) je kronična upalna reumatska bolest. Drugi naziv za ovu bolest je Bechterewljeva bolest (lat. morbus Bechterew). Riječ ankiloza znači ukočenje, a riječ spondilitis označava upalu kralježaka, odnosno kralježnice. Bolest se ubraja u skupinu bolesti koje se nazivaju seronegativnim spondiloartritisima.

Opširnije...

Liječnici razlikuju simptome i znakove bolesti. Simptomi bolesti su tegobe na koje se bolesnik žali i koje on primjećuje. Znakovi bolesti su pak promjene koje liječnik uočava prilikom pregleda. Tipični početni simptomi bolesti su jutarnja zakočenost u križima i/ili duž kralježnice, koja je ponekad praćena bolovima, a koja popušta razgibavanjem.

Opširnije...

Sumnju na ankilozantni spondilitis postavlja uglavnom obiteljski liječnik nakon što mu se bolesnik požali na bolove i jutarnju zakočenost u križima i/ili duž kralježnice. Svaki dijagnostički postupak počinje razgovorom s bolesnikom (anamnezom) da bi se dobili podaci o tegobama – vremenu nastanka, trajanju i tipičnom načinu pojavljivanja, čimbenicima koji izazivaju nastanak tegoba.

Opširnije...

Psorijatični artritis je kronična upalna reumatska bolest. Glavno i prepoznatljivo obilježje bolesti jesu otekline i bolovi zglobova na rukama i nogama te bolovi u križima. Bolesnici imaju kožne promjene tipične za psorijazu. Otekline zglobova posljedica su upalnog procesa. Uzrok upalnog procesa još uvijek nije poznat, no posljednjih je desetak godina postignut veliki napredak u razjašnjavanju uzroka bolesti i mehanizama razvoja bolesti.

Opširnije...

Liječnici razlikuju simptome i znakove bolesti. Simptomi su tegobe na koje se bolesnik žali i koje on primjećuje. Znakovi su pak promjene koje liječnik uočava prilikom pregleda. Tipični početni simptomi bolesti su zglobobolje i jutarnja zakočenost zglobova koja popušta razgibavanjem.

Opširnije...

Sumnju na psorijatični artritis postavlja uglavnom obiteljski liječnik nakon što mu se bolesnik požali na bolove u zglobovima i križobolju uz jutarnju zakočenost zglobova i križa. Sumnja na psorijatični artritis osobito je utemeljena ako je riječ o osobi koja ima kožnu psorijazu. Svaki dijagnostički postupak počinje razgovorom s bolesnikom (anamnezom) da bi se dobili podaci o tegobama – vremenu nastanka, trajanju i tipičnom načinu pojavljivanja, čimbenicima koji izazivaju nastanak tegoba.

Opširnije...
Back to top