Naime, biološka terapija je suvremena terapija koja evidentno oboljele vraća u gotovo normalan život, a u RH je jako slabo zastupljena… U svakom slučaju, biološka terapija je ono što oboljele vraća u proces rada i od radno nesposobnih čini radno sposobne. Naravno, treba znati da oštećenja koja su nastala do uzimanja biološke terapije su ireverzibilne naravi, dakle ostaju, no bitno je da ne nastaju nova… RH trenutno biološku prima oko 1800-2000 oboljelih i to govorimo o svim upalnim reumatskim bolestima, dok je u ovom trenutku potrebna barem još za 4500 oboljelih, od kojih su neki već prošli sve pretrage, a neki su kandidati… Dakle, u konačnici terapija nije trošak za društvo i državu, naprotiv, korist... Akcija “Vraćen život” je u 2015. godini nastavljena pod nazivom “Vratili smo se”, gdje smo ovaj puta kroz prizmu ne samo pacijenta, već i njegove najbliže okoline – članova obitelji, prijatelja i radnih kolega, pokušali dočarati korisnost biološke terapije, što kroz tri kratka filma, što kroz on-line anketu…

 

Kada je osnovana Udruga i s kojim temeljnim ciljem?

HORVAT: Udruga Remisija, punim imenom Udruga REMISIJA, udruga bolesnika s reumatoidnim artritisom, sličnim i srodnim bolestima, koji se liječe biološkom terapijom iz Zagreba, osnovana je početkom 2009. godine.

Razlog osnivanja jedne takve udruge, pored već postojeće Hrvatske lige za borbu protiv reumatizma koja je pacijentska udruga ali ju vode liječnici, bio je da mi pacijenti koji smo na biološkoj terapiji kroz udrugu, a svojim osobnim iskustvima učinaka biološke terapije pokušamo utjecati na institucije države HZZO (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, op. B.G.) i MZ (Ministarstvo zdravlja, op. B.G.) da biološku terapiju učini dostupnijom većem broju oboljelih.

Naime, biološka terapija je suvremena terapija koja evidentno oboljele vraća u gotovo normalan život, a u RH je jako slabo zastupljena.

Osim reumatoidnog artritisa, koja su još reumatoidna oboljenja u fokusu aktivnosti vaše Udruge?

HORVAT: Udruga okuplja oboljele od svih upalnih reumatskih bolesti, dakle reumatoidni artritis (RA), psorijatični artritis (PsA), ankilozantni spondylitis (As) – novog naziva spondiloartritis (SpA), djecu oboljelu od juvenilnog idiopatskog artritisa, i u tom smislu ćemo uskoro promjeniti naziv u: Udruga REMISIJA, udruga oboljelih od upalnih reumatskih bolesti, koji se liječe biološkom terapijom.

LINK NA CIJELI INTERVJU


Back to top