POGLEDAJTE ISKUSTVA OBOLJELIH U FILMU VRAĆEN ŽIVOT, PROŠIRITE GLAS O OBOLJELIMA I POMOZITE IM VRATITI ŽIVOT

Poštovani,

Udruga Remisija pokrenula je akciju „Vraćen život“ koja se zalaže za bolju dostupnost biološke terapije osobama oboljelim od upalnih reumatskih bolesti, a s ciljem bržeg povratka u normalan život.  Vaš glas za biološku terapiju od velikog je značaja da u tome i uspijemo!

Uključite se u akciju i pošaljite svoj apel odgovornim institucijama da podrže Inicijativu koja ima za cilj vratiti u život 7 780 bolesnika s upalnim reumatskim oboljenjima.

Preuzmite brošuru AKCIJA – VRAĆEN ŽIVOT (pdf)

Vratili smo se

Pogledajte video svjedočanstva koja na neposredan način opisuju korist biološke terapije za društvo.

Da bi se na što konkretniji način ukazalo na korist biološke terapije, udruga Remisija je povodom obilježevanja svjetskog dana Artritisa 2014. god provela akciju "Vraćen život", a godine 2015. akciju "Vratili smo se". U okviru tih akcija snimljeni su kratki filmovi s oboljelima, ali i s članovima njihovih obitelji, te prijateljima i kolegama iz radnog okruženja, u kojima se kroz video svjedočanstva na neposredan način upozorava na korist biološke terapije za društvo.

Oba filma, kao i film "Marina nada", snimljen 2010., pogledajte ovdje:

Kroz akciju "Vratili smo se" provedena je i online anketa, čiji su rezultati više nego jasni:

  • 93 posto oboljelih navelo je kako ih je biološka terapija vratila u normalan samostalan život, a 80 posto ponovno je postalo radno sposobno
  • 76 posto članova obitelji primijetilo je pomak oboljelog u smjeru samostalnosti u svakodnevnom životu, a 80 posto njih smatra da je to koristilo i cijeloj obitelji (jer oboljeli više ne treba pomoć ukućana)
  • 88 posto kolega s posla primijetilo je samostalnost u funkcioniranju oboljelih na poslu, a 72 posto oboljelih smanjilo je učestalost bolovanja zbog osnovne bolesti.

Udruga od svog osnivanja upozorava na to da je trošak biološke terapije u startu malo veći, ali u konačnici se višestruko vraća. Razlog tome je što oboljeli prestaju biti neka vrsta tereta svojoj obitelji, ponovno postaju radno aktivni, manje je bolovanja, odlazaka u toplice i na fizikalnu terapiju, manje njih odlazi u invalidsku mirovinu, a zaposleni gotovo pa sami plaćaju terapiju. To samo pokazuje da stanje treba gledati puno šire, u budućnost, kad više nikako nećemo moći govoriti o skupoj terapiji.

Osim njih, koji se nalaze na biološkoj terapiji tu su i članovi njihovih obitelji, prijatelji i kolege iz radnog okruženja, koji su sudjelovali u našoj online anketi u kojoj smo željeli ispitati stavove o korisnosti biološke terapije.

Rezultate ankete, koji su nastali učestvovanjem naših članova i njihovih obitelji i prijatelja, mediji su vjerno i zorno pratili i prenosili, što je dodatna potvrda da Udruga Remisija nastupa sa stvarnim rezultatima, transparentnim podacima, svakako ciljano i konkretno.

Uzimajući sve to u obzir, udruga će i dalje ustrajati u nastojanjima da biološku terapiju učini dostupnom svakome kome je potrebna (procjenjuje se da u Hrvatskoj od upalnih reumatskih bolesti boluje oko 85.000 ljudi, a oko 4500 osoba već u ovom trenutku nasušno treba biološku terapiju), jer njezini članovi svjedoče na temelju vlastitih iskustava, a to iskustvo da su se vratili u život, odnosno da im je vraćen život je od neprocijenjive vrijednosti za djelovanje udruge Remisija a i širje društvene zajednice.

Nadamo se da će naše dosadašnje akcije, a posebno ova posljednja, imati utjecaja na HZZO i Ministarstvo zdravlja, kao nositelje zdravstvene politike u Republici Hrvatskoj, posebice nakon upravo zaprimljenog zaključka Pučke pravobraniteljice koji ističe da su oboljeli od upalnih reumatskih bolesti, u odnosu na neke druge korisnike terapija koje se također nalaze na Listi skupih lijekova, diskriminirani time što njihovo liječenje biološkom terapijom prvu godinu troškovno pada na teret bolničkog proračuna dok je drugima dostupna u istome trenutku kada je boles ide na teret izravno s Liste skupih lijekova, a upalnim reumatskim bolestima tek nakon godine dana liječenja o teret bolničkog proračuna, što predstavlja usko grlo za uključivanje novih pacijenata u proces liječenja biološkom terapijom.

Ovim se putem želimo zahvaliti svima koji su aktivno sudjelovali u akciji i podržali naša nastojanja da se biološka terapija učini dostupnom svim oboljelima, a posebno našim članovima koji su imali snage podijeliti svoju intimnu priču s javnošću. Mirjana, Romana i Igore, hvala vam!

Izuzetno zahvaljujemo i medijima koji su nas pratili tijekom listopada 2015 god., što je nakon naših silnih napora tijekom godina potvrda da su prepoznati značaj i korisnost biološke terapije , kako za same oboljele tako i za njihove obitelji, njihovu radnu aktivnost i konačno – društvo u cjelini.


Back to top